Selecteer een pagina

Algemeen

Bij de Rij-Safe lesautobanden staat veiligheid hoog in het vaandel. Dit betekent dat de bestuurder van de lesauto ook op autobanden moet letten.

  • Bandenspanning: Deze moet 1x per maand gecontroleerd worden. De banden moeten koud zijn. De bandenspanning is te vinden in het instructie boekje of op de stikker in de deursponning. Een goede bandenspanning geeft de lesauto een goed rijgedrag (wegligging) een te zachte band geeft een hoger brandstofgebruik en bandenslijtage is dus slecht voor milieu en portemonnee. Een te harde band gaat tijdens het rijden stuiteren en de band gaat vanuit het midden onregelmatig slijten. Het ventieldopje op de band voorkomt dat er vuil in het ventiel komt
  • Profiel van de band: Deze groeven in de band zorgen voor een goede waterafvoer onder het rijvlak van de band de band moet een minimaal profiel hebben van 1.6 mm (APK keuring eis) Deze is gemakkelijk te controleren in het profiel zitten bruggetjes, wanneer de bovenkant van dit bruggetje met het loopvlak van de band gelijk is is het band versleten en moet hij vernieuwd worden.
  • Uiterlijk van de band: Geen slijtageplekken (denk aan beschadigingen door stoepranden e.d. of aanwezigheid van haarscheurtjes door uitdroging van rubber)

De banden kunnen gevuld worden met lucht maar ook met stikstof, hiermee blijven de banden langer op spanning. Je kan aan de kleur (groen) ventieldopje zien of de band met stikstof is gevuld.

De winter staat voor de deur dat betekent dat de lesauto van rijschool Rij-Safe ook weer de winterbanden om de lesauto moet hebben. Ons motto bij Rij-Safe is; veilig op weg! Dit betekent dat wij in november volgens eis van het CBR nieuwe winterbanden op de lesauto hebben gezet.

Na 1 november mogen er dus geen zomerbanden op de lesauto’s zitten als hier examens mee afgenomen worden bij slechte weeromstandigheden (regen/sneeuw/ijzel).

Wanneer er na 1 november zomerbanden om de examenauto liggen en het examen wordt door het CBR afgekeurd kan er geen aanspraak gemaakt worden op een nieuw examen zonder kosten. 

De winterbandenregeling (CBR) is gemaakt tussen het CBR en de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, VRB en FAM. Bij het rijden met winterse omstandigheden  met winterbanden zijn minder examens uitgesteld. Winterbanden (min. 4mm profiel) hebben meer grip op een besneeuwd wegdek.

Eisen winterbanden

Tijdens de hiervoor genoemde winterperiode geldt het volgende (zie ook de bijgevoegd afbeeldingen):

Algemene eisen aan winterbanden

  • Winterbanden moeten minimaal 4 millimeter profiel hebben
  • Alle vier de banden van het examenvoertuig moeten voldoen aan de toelatingseisen voor winterbanden

Welke banden zijn toegelaten?

  • Een band met de letters M&S en het sneeuwvloksymbool
  • Een band met de letters M&S zonder sneeuwvloksymbool maar met lamellenprofiel

Welke banden zijn niet toegelaten?

  • een zomerband
  • een band met M&S maar zonder sneeuwvloksymbool en zonder lamellenprofiel